MITES I REALITAT SOBRE EL SUÏCIDI

Què podem fer des de la societat per a la prevenció del suïcidi? 

El proper dia 16 de novembre, coincidint amb la celebració del Dia Internacional de la Persona Supervivent de Suïcidi, tindrà lloc la xerrada "Fem caure els mites. Com podem ajudar a la prevenció el suïcidi" a la sala d'actes de la Biblioteca Comarcal de Tàrrega (Pl. Sant Antoni).

Una jornada d'interès sanitari i social

La mort per suïcidi és un greu problema de salut pública (OMS, 1970) ja que la seva prevalença ha augmentat en els últims anys a nivell mundial fins el punt d'arribar a ser la primera causa de mortalitat no natural a Espanya, passant inclús per davant a la mortalitat per accidents de trànsit.

La mort per suïcidi és un greu problema de salut pública (OMS, 1970) ja que la seva prevalença ha augmentat en els últims anys a nivell mundial fins el punt d'arribar a ser la primera causa de mortalitat no natural a Espanya, passant inclús per davant a la mortalitat per accidents de trànsit.

L'any 2015 a Catalunya es van produir 526 morts per suïcidi, el que representa que cada dia, al menys una persona mor per suïcidi a Catalunya. Per aquesta raó, el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya ha promogut la creació del anomenat Codi de Risc Suïcidi, programa que pretén disminuir la mortalitat per suïcidi, augmentar la supervivència de la població atesa per conducta suïcida i fer prevenció de la repetició de temptatives suïcides en els pacients de risc elevat. A Espanya, l'anàlisi de l'Institut Nacional d'Estadística (INE) va plasmar, per tercer any consecutiu, una xifra record de morts per suïcidi el 2014 (3.910 persones).

És important esmentar l'etiologia multifactorial de la conducta suïcida. Dit en altres paraules, les causes del suïcidi són múltiples i d'aquí la seva plurideterminació bio-psico-social-cultural. En aquest sentit, cal destacar la gran correlació existent entre el suïcidi i la patologia mental ja que al voltant d'un 90% dels intents de suïcidi tenen de base un trastorn mental entre els quals hi ha la depressió, l'esquizofrènia o la drogoaddicció, entre d'altres.

Tenint en compte que el suïcidi ha estat un tema tabú, amagat a nivell mediàtic, social i fins i tot polític, des del Servei de Suport al Dol de Ponent es vol posar un gra d'arena en l'abordament d'aquest drama personal i social oferint informació vàlida per a una millor comprensió de la conducta suïcida i claus per a la seva prevenció i conscienciació. Sense oblidar la figura dels supervivents als quals oferim suport i acompanyament en el seu dol.

En aquesta edició, volem abordar aquesta problemàtica polièdrica, fet que ens obliga a tractar diferents aspectes d'una realitat que cal mirar des de diferents prismes i que té repercussió en diversos camps: xarxes socials, forces de seguretat, mitjans de comunicació, àmbit escolar, etc.

T'hi apuntes?


¡Crea tu página web gratis! Esta página web fue creada con Webnode. Crea tu propia web gratis hoy mismo! Comenzar